Ålesund VGS > Studietilbud > YRKESFAG > Naturbruk > Fiske og fangst Vg2

Mål: fagbrev som fisker

Vg1 naturbruk + Vg2 fiske og fangst + 2 år som lærling

Aktuelle arbeidssteder

Som fisker kan du få arbeid på

• ulike fiskefartøy
  • drive som selvstendig fisker
  • føre egen båt hvis du skaffer deg kystskippersertifikat
  • tar du STCW-sertifikat kan du få arbeid på båt tilsvarende en matros.
FFA med lillebåten
FFA Fiskenot
FFA krabbefangst

Sentrale arbeidsområder gjennom en sesong er

Sentrale arbeidsoppgaver som fisker er avhengig av hva slags båt de er på og hva slags fiske som blir drevet.

• generell fartøybehandling med kjennskap til ulike typer dekksmaskineri, fiskeforedlingsmaskiner og kjøle- og fryseutrustning om bord
  • brovakt basert på godt sjømannskap
  • oppbygning og bruk, vedlikehold og enkel reparasjon av ulike typer fiskeredskaper
  • kvalitetsbehandling av fisk

Personlige egenskaper

Arbeid ombord på fiskebåter krever utholdenhet og god fysisk styrke. Fiskeren må kunne tilpasse seg de små og tette miljøene om bord i et fartøy. Det stilles store krav til sikkerhet og faglig innsikt av mannskapet om bord i fiskefartøy. Du må være forberedt på å kunne håndtere nødsituasjoner.

Fiske og fangst-eleven må være forberedt på å utføre deler av fordypningsfaget ute i fiskefartøy sammenhengende i ca 1 måned.

Formelle krav

• Det er strenge krav til syn (fargesyn), hørsel og allmenn helsetilstand.
  • Du må ha godkjent helseattest utstedt av autorisert sjømannslege.
  • Fiske og fangst-eleven skal tilfredsstille kravene til sikkerhetsopplæring og dokumentasjon i STCW-konvensjonen.
  • Fiske og fangst-eleven må ha bestått følgende opplæringsmoduler for å kunne delta på fartøy ute til sjøs:
    Grunnleggende sikkerhet (IMO60)
    MOB/redningsfarkost
    VHF/SRC, ISPS
  • Det kreves Norsk- eller EØS-pass for å kunne delta på fartøy ute til sjøs.
  • Du må være flink til å kommunisere og ha gode språkkunnskaper i norsk og engelsk

Veien videre

Vg2 Fiske og fangst fører fram til et yrke i fiskeflåten, som fisker på dekk eller som arbeidsleder og navigatør i styrehus.

Med fagbrev Fiske og fangst kan du utdanne deg videre til styrmann/skipper på Maritim teknisk fagskole eller ved høyskoler.

Opplæringskontor

Marint kompetansesenter
For mer informasjon:  www.marint.no

OMF er opplæringskontoret for maritime fag.
For mer informasjon:  www.maritimefag.no

OK Teknisk er opplæringskontoret for tekniske og mekaniske fag.
For mer informasjon:  www.okteknisk.no